LED panel: Hvězda interiérového osvětlení

Osvětlení interiéru od domácnosti až po komerční prostory si v posledních letech našlo nový bestseller. Jak už to tak ve světě bývá, staré technologie jsou nahrazovány novými a pokud se tyto osvědčí, míra zastoupení nových technologií stoupá na úkor technologií starých.

Ne jinak je tomu i v oblasti svítidel. Výhody LED osvětlení už jsou dlouho známy a se zvyšující se poptávkou adekvátně klesly původně vyšší pořizovací náklady na tolik, že se návratnost investic vrátí v krátkém časovém horizontu. Mezi poměrně širokou paletou nabídky LED světel všeho druhu si své nezastupitelné místo našly i panely LED. O co jde a kde se vyplatí tento druh úsporného svítidla instalovat? Dočtete se v tomto článku.

Z čeho se vlastně skládá typický LED panel?

V typickém LED panelu lze zpravidla nalézt běžně používané SMD čipy instalované ve formě nejvíce podobné běžnému LED pásku po okrajích, kdy samotné světelné zdroje rovnoměrně prosvětlují rozptylující (difuzní) sklo, nebo jsou čipy vyzařující světelné záření instalovány na samotné ploše a jejich světlo je rovněž rovnoměrně rozprostřeno pomocí prvku rozptylujícího světlo. Složení se liší jak v závislosti na výrobci, tak i na požadovaném světelném výkonu, úhlu vyzařování a podobně. Princip je však všude stejný. Zákazník tak platí především za samotné zpracování LED panelu do komfortní formy vhodné pro konkrétní použití, například pro instalaci led panelu do sádrokartonu. Ty jsou vybaveny příslušenstvím, které maximálně usnadňuje zasazení a upevnění panelu do pohledu.

LED panely všeho druhu - jak vybrat?

Pestrá paleta možností, jak LED panel využít, dává prostor i pestré nabídce panelů LED uzpůsobených konkrétním podmínkám na konečném stanovišti.

Na jaké typy panelů lze narazit?

  • LED panel přisazený
  • LED panel stmívatelný
  • LED panel do sádrokartonu - pohledové panely
    • Kulaté
    • Čtvercové
  • Závěsné LED panely
  • Lineární LED svítidlo

 

Lineární LED panel - Co je to?

Hranaté a kulaté LED panely si dokáže představit každý. Co je ale takový lineární LED panel? Je to takové svítidlo, které je především dlouhé. S oblibou se lineární svítidla používají například v obchodních domech či v chodbách, své uplatnění však najdou například i nad konferenčními stoly či v kuchyni. Lineární svítidla mohou být zapuštěná i závěsná, jako lze vidět na obrázku níže.

Tento konkrétní lineární panel LED lze zakoupit v našem e-shopu.16733-1_16733-1-led-pruhledny-panel-121x32-cm-s-napajecim-zdrojem-40w-3200lm-4000k

Velikosti LED panelů

Standardní rozměry LED panelů zakoupíte u každého kvalitního prodejce LED osvětlení. Zpravidla jde o rozměry čtvercové a obdélníkové, mezi ty nejčastější rozměry se pak řadí například led panely 60x60, 30x120, 100x100, 1200x300, ale k mání jsou i další rozměry.

413_60x60

Před samotnou koupí je vždy nutné ověřit si skutečné rozměry tak, aby nedošlo k případným potížím. V internetovém obchodě LEDakce.cz u produktů naleznete technické nákresy usnadňující orientaci v rozměrech konkrétních svítidel. Pro usnadnění v orientaci se totiž užívají zjednodušené rozměry.

LED panely do pracovních prostor

Na LED panely lze asi nejčastěji narazit v kancelářských prostorech, kde se LED osvětlení stalo ekonomicky velmi výhodnou náhradou starších modelů osvětlení. V souvislosti s tím je nutné splňovat hygienické požadavky na osvětlení pracovních prostor a v neposlední řadě myslet i na volbu vhodné teploty chromatičnosti. Oproti osvětlení v domácích podmínkách tedy doporučujeme obrátit se na specialistu v oblasti osvětlení pracovních prostor nebo přinejmenším respektovat hygienické normy a vyhnout se tak syndromu nemocných budov.

Mezi základní parametry se řadí:

  • rozložení jasu
  • osvětlenost
  • oslnění
  • barevný tón světla - teplota světla
  • míhání světla
  • stroboskopické jevy

 

Zadání projektu pro ergonomické osvětlení se vám vyplatí. Faktorů vstupujících do rozhodovacího procesu je poměrně hodně jakýkoliv technik BOZP vám potvrdí, že kvalitní osvětlení je základem bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti. Svoji roli přitom hraje i fyziologie člověka (viz. cirkadiánní rytmus) a psychika.

LED panel X LED obrazovka

Často se lze setkat se skutečností, že se jako LED panel označuje v česku jinak známá led obrazovka. Totiž v angličtině se LED panel často užívá právě pro pojmenování LED obrazovek. Technologie se však liší. Zatímco LED panel v českém znění má význam jako svítidlo a je přizpůsoben pro svícení, obrazovka je složena z velkého množství LED diod či RGB SMD čipů, které vytvářejí jednotlivé pixely pro vykreslování obrazců.