Osvětlete si dílnu pomocí LED osvětlení

Žádný majitel rodinného domu nedá bez dobře vybavené dílny ani ránu! Vždyť co by si na své usedlosti počal, kdyby neměl kam uskladnit všechno potřebné nářadí a zahradní techniku? Věnuje-li se ještě navíc nějakému řemeslu, musí být všechno naprosto dokonalé. Vzhledem k tomu, že práce je mnoho a často je zapotřebí se i věnovat, i když na kraj padla tma, je třeba se vždy dobře zamyslet nad vhodným osvětlením svého království.

timang-bintang-376928-unsplash (1) (1)

Stejně jako v dalších prostorách domácnosti, i do dílen vtrhlo moderní LED osvětlení jako velká voda. Ceníme si jej pro energetickou úspornost, vysokou svítivost, okamžitý náběh a dlouhou životnost. Aby všechny tyto benefity byly naplněny, věnujte se řádně výběru optimálního systému. Pomůže vám s ním i náš následující článek.

Dokonalá souhra trubek a reflektorů

Využíváte-li dílnu nejen jako skladiště náčiní, ale i jako pracovní prostor, musí být světla dostatek a nesmí nikde překážet. Za nejlepší volbu jsou považována nástěnná světla umístěná blízko stropu. Nepřekážejí a díky optimálnímu rozptylu světla nikde nenechají tmavá místa.

Velmi se osvědčuje kombinace trubkových LED zářivek a reflektorů. Zatímco LED trubky osvítí celý prostor, LED reflektory lze zaměřit podle potřeby. Máte-li například v dílně ponk, hoďte nad něj dvě bodová LED světla a na svou práci dokonale uvidíte i o půlnoci. Oba typy světelných zdrojů se navíc vyznačují nízkou energetickou náročností. Doporučujeme poohlédnout se po modelech vybavených elektrickým předřadníkem jež spínají okamžitě a vyhnete se i nepříjemnému blikání. Během montáže si celý prostor řádně zanalyzujte a světla umísťujte tam, kde nehrozí riziko, že byste o ně zavadili. U reflektorů dávejte pozor na oslnění a zdroje neumísťujte ani k místům, kde je zvýšené nebezpečí požárů.

Mezi významné devízy moderních LED technologií se řadí i široká volitelnost zbarvení osvětlení. U schrány na nářadí nebo kutilské dílny se stačí řídit vlastním vkusem, přičemž jednotlivé zdroje se mohou svou barvou dokonce lišit. Někteří řemeslníci – umělečtí kováři, textilní výtvarníci nebo restauratéři by se však měli poohlížet po jednotném zabarvení.

Index barevného podání by měl činit alespoň 80 bodů za předpokladu, že v dílně nepracujete na zakázku. V opačném případě se poohlížejte v kategorii 90–100 punktů, neboť jedině tak uvidíte věci bez zkreslení.

Pracujete-li v profesionální dílně, dbejte na adekvátní hodnoty intenzity světla. Mezinárodní komise pro osvětlování je stanovila na hranici 500 luxů. Pro běžnou představu počítejte s alespoň 50 W na jeden metr čtvereční.

photo-1549609096-0331110a0f3c

Již z výše uvedeného je jasné, že pořízení LED osvětlení do dílny představuje značnou úsporu financí. Zatímco dříve byste museli prostor osadit 60W vláknovými žárovkami na každý m2, stejně svítivá LED spotřebuje Wattů pouhých 8. Na osvětlení dílny o výměře 10 metrů čtverečních ušetříte 520 W za hodinu svícení.  

Bezpečí nade vše

Ověřte si, zda je vámi zvolené LED osvětlení dílny vybaveno certifikací IP44 garantující ochranu před vniknutím částic do 1 mm a vodě stříkající ze všech směrů. Tuto podmínku splňují například profi led svítidla. Využíváte-li dílnu k velmi jemným pracím, u nichž je riziko vzniku drobných odpadních částic, poohlédněte se po ještě účinnější certifikaci.

Skladujete-li v dílně těžká a rozměrná břemena, zvažte pořízení LED světel vybavených ochrannou mřížkou. Někdy se zkrátka stane, že ztratíte balanc nebo prostě stěhujete na doraz a úderu do zářivky se nevyhnete. Mříž zajistí, že ani po přímém zásahu nebude nutné sbírat střepy rozbitého světla ze země.