Vybíráme LED reflektor na zahradu

Zahradní design prožívá v posledních letech dynamický rozvoj. Majitele novostaveb i starších usedlostí věnují vybavení své zahrady náležitou pozornost. Úprava okolních pozemků totiž o nich napoví mnohem více než interiér, ukrytý před zvědavými zraky ostatních za neprostupnou zdí.

angel-blur-close-up-698318

Skleníky, okrasné sochy, rumpály, fontány a altány. To všechno dnes zakoupíte v každém větším hobbymarketu. Když ale padne neprostupná noc, skryje vše, co na zahradě máte bez ohledu na množství investovaného času a peněz.

adult-art-backlit-316681

Pokud jste tedy předtím nevěnovali dostatečnou pozornost nákupu zahradního osvětlení. Široká nabídka dostupných zahradních reflektorů uspokojí všechny, kteří chtějí nechat svou zahradu zářit i v pozdních hodinách. Nehledě na to, že zde budete moci trávit klidné chvíle s rodinou a přáteli i dlouho poté, co slunce zapadne za horizont.

 16475_16475-zahradni-svitidlo-12w-720-lm-ip65-cerne-se-zelenym-svetlem

LED světla na terasu, schody i podél chodníku

Na každé zahradě existuje spousta míst, kde se praktické LED halogeny neztratí nejen z estetického, ale i z praktického hlediska. Potřebujete osvítit novou terasu a posezení? Chcete poskytnout trochu světla chodníčku či osvětlit schodiště pomocí LED světel, abyste se při večerním návratu domů neztratil nebo si neublížili? Byli byste rádi, kdyby vynikl nějaký z luxusních zahradních prvků? Fantazii se meze nekladou a pro všechny příležitosti naleznete odpovídající LED reflektor.

 16685-1_led-schodistove-svetlo-3w--110-lm-cerne--ip65--barva-svetla-tepla-bila

Na terasu, nad balkónové dveře nebo kolem příchodové cesty se vyplatí umístit venkovní LED reflektor s čidlem, jenž zbytečně neprosvítí celou noc. Pomocí pohybových senzorů navíc snadno odhalíte případné nevítané návštěvníky, které prozradí již při vstupu do vašeho hájemství.

Jestliže chcete dokonale zachytit kontury klasicky laděné sochy, fontány nebo skalky, zvolte si tzv. flood reflektor. Na rozdíl od svých bodových protějšků vysílá mohutný sloupec světla a dokonale prozáří prostor i oblohu. Pozor však na jeho důmyslnou instalaci, aby zbytečně neoslňoval vás nebo sousedy v oknech.

4422-5_refl-4

Zajímavého zahradního designu a hry světla a stínu docílíte i užitím voděodolného LED pásku. Umístěte je na místa, která chcete z nejrůznějších důvodů zvýraznit. Když k tomu přidáte i „disco“ úpravu v podobě RGB ledkových pásků měnících barvy, můžete si výsledný styl navrhnout zcela podle sebe a své fantazie.

Solární LED i kabel

Jestliže navrhujete venkovní osvětlení v bezprostřední blízkosti nemovitosti, vystačíte si s přímým zapojením do zásuvky. Jednak budete mít jistotu stálé intenzity světla, jednak můžete světelné zdroje podle libosti rozsvěcovat nebo zhasínat.

Naopak v odlehlejších koutech panství představují modely vybavené solárními panely mnohem elegantnější řešení. Zvláště solární LED světla se senzorem pohybu jsou natolik úsporná, že se nemusíte obávat jejich výpadku. Energií neplýtvají a schovávají si ji pouze na situace, kdy je jejich služeb zapotřebí.

Samostatná svítidla využívající síly slunce se mohou potýkat s nedostatkem akumulované energie a zejména ke konci noci již svítí jen velmi slabě. Podobné neduhy se naplno projeví mimo léto, kdy délka noci převažuje nad dnem.

Hlavně bezpečně a odolně

Vybavení zahrady, zejména pak to přicházející do styku s elektřinou, musí splňovat náročná bezpečností kritéria. Orientujte se podle hodnocení certifikace IP, přičemž IP56 potvrzuje kompletní ochranu před deštěm a částečnou před prachem a dalšími pevnými částicemi. Za jakýsi základ se považuje krytí IP44, tato zařízení byste ovšem měli umisťovat výhradně do zastřešených částí zahrady.

Jestliže jste se přeci jen rozhodli opomenout solární světla a dát přednost kabelům, vybírejte 12 V LED reflektory. Nejsou člověku nebezpečné ani v případě elektrického výboje, a tak se nemusíte starat o zakopání kabelu pod zem. Asi nemusíme zdůrazňovat, jak je to výhodné v momentě, kdy zahradní prvky často přestavujete nebo stěhujete z místa na místo.