E14, E27, GU10 a jiné – přehled patic LED žárovek

Stali jste se také jednou z mnoha obětí výměny žárovek a až doma s hrůzou zjistili, že zakoupený model zkrátka nesedí? Na vině je různorodost závitů, tzv. patic. Existovaly v dobách starých vláknových žárovek a nic na tom bohužel nezměnil ani nástup moderního LED osvětlení. Krátkému povídání o těch nejčastějších věnujeme následující článek.

Dědictví Thomase Alvy – E27 a E14

Thomas Alva Edison. Muž, jemuž je vedle mnoha jiných invencí připisován i vznik moderního elektrického osvětlení. Pojmenování doposud nejužívanějších žárovkových závitů E27 a E14 jeho jménem se tedy přímo nabízí. Kromě klasických svítidel mu zatím zůstávají věrny i moderní LED žárovky.

Rozdíl mezi LED žárovkami E14 a světly E27 spočívá v průměru patice v milimetrech. E27 LED svítidla poskytují velké množství světla, proto jsou určena do hlavních místností v domě. Hojně se vyskytují v obývacích pokojích, ložnicích, garážích a dalších silně frekventovaných místech, včetně teras a zahrad. LED hrubé závity E27 se standardně připojují k vysokému napětí 230 V.

 2009_2009-keramicka-objimka-e27

LED úzký závit E14 bývá označován jako „malý Edisonův závit“ a oproti svému mohutnějšímu bratříčkovi je určen pro méně výkonné zdroje světla. Objevuje se v různorodých dekoračních svítidlech, lampách případně osvětlení u digestoří. Specifickou formu LED žárovek E14 představují reflektorová světla určená pro zahradu, stavbu nebo dílnu.

2006_2006-keramicka-objimka-e14

David a Goliáš – E10 a E40

Iniciálu slavného amerického vědce nesou i dvě patice, jejichž využití je mnohem sporadičtější. Stejně jako v předcházejícím případě udávají čísla 10 a 40 průměr v milimetrech. Již na první pohled se co do velikosti jedná o Davida a Goliáše.

S E10 se většina z nás setkává pravidelně každý rok a možná si to ani neuvědomujeme. Užívá se totiž ve vánočních světýlcích, jimiž pravidelně zdobíme stromečky v předvečer Vánoc. Najdete je rovněž v ručních či cyklistických svítilnách.

Naproti tomu nejmohutnější závity E40 nejsou do domácností vůbec určeny. Setkáte se s nimi téměř výhradně v průmyslových nebo obchodních provozech. Dříve nesly světelné zdroje o příkonu vyšším než 2 000 W. S nástupem moderních technologií se tento údaj snížil na 400 Wattů.  

Nástup moderny – bajonety GU10

S překotným rozvojem LED žárovek se začínají postupně prosazovat i jiné typy závitů, které již nenesou Edisonovo jméno. Řadíme mezi ně i GU10, přičemž písmeno G pochází z anglického globular (kulovitý) a písmeno U symbolizuje tvar závitu a desítka zase udává rozteč obou kolíků v milimetrech.

 1073_1073-objimka-gu10

V dřívějších dobách byl tento standard užíván ve spojení s halogenovými zářivkami, které dnes ustupují LED žárovkám. Patice funguje při napětí 230 V a velmi často se objevuje u LED bodovek. Velkou výhodou oproti standardní Edisonově patici je možnost stmívání umožňující plynulou regulaci výkonu podle potřeby.

Nešroubovat, ale zasunout – G9, G4 a GU 5,3

Za zmínku stojí i poslední skupina patic spojených s moderním LED osvětlením, označovaná jako zasouvací. Jak již její název napovídá, nešroubuje se, ale přímo zasouvá do svítidla. Jedná se o formáty G9, G4 a GU5,3.

Patici G9 tvoří dva ploché piny vzdálené 9 mm. Mnozí ji mají stále spojenu s halogenovými světly, nyní je vyhrazena právě LED žárovkám. Nejčastěji se užívá v LED bodovkách, ale i nástěnných nebo stropních svítidlech a lustrech. Pracuje při napětí 230 V.

Na velmi podobném principu funguje i typ G4, u níž ovšem rozteč pinů tvoří pouhé 4 milimetry. Uplatnění nachází i drobnějších světelných zdrojů, mezi něž řadíme LED svítilny v koupelnách, zrcadlech, barech nebo kuchyňských linkách. Zkrátka všude tam, kde potřebujete trochu světla, ale vystačíte si s pouhými 12 V napětí.

16952-4_g4-led-zarovka-3-2w--385lm-samsung-chip--barva-svetla-studena-bila

LED bodovkám slouží též patice GU5,3. Piny mají rozteč přesně 5,3 mm, a i přes bajonetový tvar se do svítidla zasunují. Fungují jak s 12, tak 230 Volty. Jejich hlavní devíza spočívá v odolnosti proti vlhku. Proto se hojně objevují v místech s abnormální vlhkostí jako jsou koupelny, bazény, kuchyně nebo sprchové kouty.

 17348-3_17348-3-mr11-g4-led-zarovka-3w-12v-270lm