LED osvětlení do kuchyně prakticky a moderně

appliances-architecture-ceiling-534151 (2)

Také nesnášíte šero při přípravě pokrmů? Kvalitní osvětlení je i dnes velmi žádanou kvalitativní složkou ergonomického designu kuchyně. S realizací už to však tak slavné nebývá. Možná i proto začali hospodyňky žádat své manžely, aby jim nad pracovní desku přimontovali led pásy, které kromě běžných přisazených panelů se žárovkou poskytují velmi vysoký světelný výkon tolik potřebný ke komfortní přípravě pokrmů a práci v kuchyni obecně.

 

Výhody LED osvětlení v kuchyni

apartment-architecture-bar-stools-1663263

LED osvětlení se pyšní nejednou velkou výhodou, kterou uplatníme i v kuchyni. Kromě výše uvedeného světelného výkonu má při výběru led světel do kuchyně smysl přemýšlet i nad teplotou světla. Teplota světla vyjadřuje, v jakém barevném spektru LED diody svítí. Zatímco v obývacích částech domu se nám hodí spíše nažloutlé světlo blížící se červenému a teplému světlu, v kuchyni se bude lepší držet osvětlení studenějšího, bílého. Nechceme však ani příliš studené světlo, které by mohlo, stejně jako světlo teplé, zkreslovat vizuální vnímání potravin. Toho mimochodem využívají především obchody vybavené potravinářským osvětlením, kde si lze povšimnout toho, že pečivo je na první pohled křupavější, červené maso červenější a ryby čerstvější. Ano, teplota světla dokáže divy. Bílé světlo tedy poskytuje nezkreslený obraz a oko kuchaře si tak může snadněji všimnout případných vad na potravinách.

LED nad kuchyňskou linku

linka-drevo_n-900x600

IMG source (mandatory) - Rustikální Bydlení (http://www.rustikalni-bydleni.cz/clanek/jak-vybrat-rustikalni-kuchynskou-linku)

 

Další velkou výhodou je snadná instalace. Ať už si vyberete přisazené led panely nebo led pásy, můžete se ve většině případů spolehnout na snadnou instalaci. Obě varianty se dnes prodávají v kompletních instalačních sadách a například takový praktický 1m led pás s pohybovým čidlem se může stát perfektním pomocníkem nejen nad kuchyňskou linkou, ale také pro přisvícení temnějších úložných prostor. Díky úspornosti LED diod mohou být podobná světla vybavena vlastním napájením a není tedy nutné zasahovat do nábytku a do elektroinstalace. Vylepšit svůj pracovní prostor tak dokáže opravdu kdokoliv.

Pro ostrůvek volte závěsná lineární svítidla

16733-1_led-pruhledny-panel-121x32-cm-s-napajecim-zdrojem--40w--3200lm-4000k (1)

Pracovní ostrůvky jsou výborný vynález. Ještě lepší službu dělají, pokud mají adekvátní nasvícení. Narozdíl od jídelního stolu, kde se hodí spíše designové závěsné svítidlo známé jako lustr, se u ostrůvků vyplatí investovat do závěsných lineárních LED svítidel. Lze je pověsit do adekvátní výšky a pokrýt jejich svitem rovnoměrně celou pracovní plochu, čehož se s lustrem dosahuje jen těžko.

Stylové osvětlení baru

WhatsApp Image 2018-12-27 at 18.45.29 (1)

Je u nás celkem běžné, že kuchyně je zároveň jídelnou. Nezřídka je přitom kuchyně od jídelního stolu či obývacích prostor vkusně a prakticky oddělena přepážkou v podobě baru. V závislosti na designovém provedení kuchyně lze přitom pro nasvícení baru využít jednak lineární svítidla, ale rovněž stylová závěsná lahvová svítidla, případně svítidla z kovu a dalších materiálů.Stačí se porozhlédnout a jistě najdete designové závěsné svítidlo, které vám padne do oka a bude skvěle sloužit dlouhá léta. K osvětlení baru pak jako světelný zdroj skvěle poslouží filamentové retro LED žárovky. Dokreslení stylové atmosféry či ambientní osvětlení pak nabídnou RGB led pásky s možností dynamické změny barev či intenzity světla. Velmi se osvědčily i při nasvícení skleněných ploch vedoucích světlo po celé své ploše. Nejčastěji lze na podobnou dekoraci narazit například právě v barech.

Jídelní stůl, základ rodinné pohody

Kuchyně je v tuzemsku často místem, kde se odehrává velká část rodinného života. Středobodem kuchyně či jídelny je často menší či větší jídelní stůl, u kterého se odehrává nejen společné stravování, ale často se u jídelního stolu sejde rodina i mimo čas jídla. Ať už jsou to společenské hry či pomoc s psaním úkolů, vždy se vyplatí mít nad stolem světlo usnadňující život. Nejpraktičtější jsou v tomto případě lustry. Ať už hledáte kuchyňský lustr pro rustikální či minimalistický interiér, svítidla kompatibilní s LED žárovkami jsou dostupné v mnoha designových provedeních a materiálech od skla a kovu až po dřevo a porcelán.