Nákupní rádce pro správný výběr vhodné LED žárovky

Chcete při výběru správné LED žárovky vědět vše co potřebujete a učinit moudré nákupní rozhodnutí? Pak se vám vyplatí si o LED svítidlech obecně něco zjistit. Žárovky typu LED se staly úspornějším a v neposlední řadě trvanlivějším nástupcem klasických vláknových žárovek a není proto divu, že si našly své místo již téměř v každé české domácnosti.

 

A jelikož jsou přímým technologickým nástupcem běžných vláknových žárovek vhodným pro moderní svět a ekonomickou domácnost, výrobci připravili varianty všeho druhu - od žárovek pro stolní lampy až po vysoce výkonné LED reflektory do exteriéru.

 

V tomto článku se však budeme zabývat právě žárovkami. Vybírat lze ze široké nabídky nejrůznějších patic. Samozřejmostí jsou nejrozšířenější patice s hrubým závitem E27 které máme asi každý doma, patice s úzkým závitem E14 či běžné ledkové žárovky pro patice GU10 používané v bodovém osvětlení montovaném do stropů. V naší nabídce však najdete i exotičtější žárovky LED řady G (G9, G4, G24 či GX53) nebo AR111, R7S a další.

 

Kde koupit levné LED žárovky vysoké kvality?

Při nákupu LED žárovek je kromě požadovaného světelného toku, teploty světla a vhodné patice třeba promyslet i jejich další vlastnosti počínaje velikostí, tvarem až po požadovaný úhel svítivosti (rozptyl) nebo dokonce jejich chytré funkce jako možnost změny barev či styl. Existují totiž i retro LED žárovky, které zapadnou především do stylových interiérů laděných do dob minulých. O těch se rozepíšeme níže v tomto článku. Když však přijde na obměnu svítidel v domácnosti, pak se každý moudrý nakupující sám sebe ptá – kde levně koupit kvalitní LED žárovky? Koupit nejlevněji se přitom nemusí vyplatit, návratnost investic do LED svítidel se totiž pozitivně promítne jen tehdy, pokud žárovka vydrží svítit dostatečně dlouho a pokud svítí dobře – nekvalitní žárovka totiž může mít horší předřadník a citlivější osoby pak mohou vnímat její blikání, což zavání její výměnou. V takovém případě je vhodné při nákupu zvážit i obchodní podmínky a možnost vrácení peněz.

 

Vždy se vyplatí porozhlédnout se po množstevních slevách, jelikož i kvalitní ledky vybavené například čipy Samsung se dají zakoupit ve výhodných baleních. Ačkoliv není díky jejich kvalitě nutné kupovat žárovky do zásoby tak, jak jsme na to byli zvyklí, dobrá a kvalitní žárovka navíc se vždy hodí nebo lze nakoupit společně se známými a ušetřit i na dopravě.

 

Je lepší SMD nebo LED filament žárovka?

 

Na trhu se dají sehnat dva široce rozšířené druhy LED žárovek. Tím prvním a rozšířenějším druhem jsou SMD LED žárovky. SMD znamená česky “součástky pro povrchovou montáž”. Z laického pohledu se jedná o zřetelně viditelné plošky, které jsou pro LED žárovky tak specifické a jejich typickou vlastností je vysoká svítivost. Druhým a novějším typem jsou filament žárovky. Narozdíl od SMD jsou filamentové žárovky podobné klasickým wolframovým žárovkám co do tvaru tak i do charakteru vyzařovaného světla. Takové žárovky v sobě mají LED diody zapojené sériově na safírovém základu (u nejlevnějších na skle) a jsou obaleny pryskyřicí s fosforovou vrstvou. Taková technologie celkem zdárně simuluje rozžhavené vlákno klasické žárovky a hodí se především do pohledových instalací stylových svítidel bez stínidel. Baňka takových žárovek bývá čirá nebo barevná, například jantarová.

 

Lepší nebo horší? To záleží především na zamýšleném způsobu použití. Za jisté je škoda používat filamentovou žárovku tam, kde na ni nelze vidět nebo kde je upřednostňováno ostré studené světlo - například dílna, kde je dobré osvětlení nutné. Naopak u jídelního stolu s lustrem, kde jde žárovka vidět, se může filamentová žárovka hodit lépe jak díky jejímu vzhledu, tak i kvůli charakteru vydávaného světla.

 

 

LED do interiéru nebo exteriéru?

Vždy dbejte na doporučený způsob použití. LEDky na zahradu jsou vybaveny jinak, než LEDky na doma. Žárovky, zářivky nebo obecně svítidla do exteriéru s technologií light emitting diod (světlo emitující dioda) v sobě obsahují jemnou elektroniku, proto jsou svítidla do vnějšího prostředí lépe zabezpečeny proti vlhkosti, což se samozřejmě odráží na jejich ceně. Možnost použití venku je přitom výrobci zřetelně prezentována, neboť se jedná o přidanou hodnotu, která není samozřejmostí.

 

Jak vybrat správnou LED žárovku

 

  • Nejdříve vybírejte podle potřebné patice
  • Zvažte požadovaný světelný tok a teplotu světla podle plánovaného užití
  • Popřemýšlejte i nad rozptylem světla
  • Kolik LED žárovek budete potřebovat? Neexistuje ve vašem okolí někdo, komu by se také hodily? Cena za dopravu v menším množství kupovaných žárovek prodlužuje horizont návratnosti investice do ekonomičtějšího osvětlení domácnosti.