Nákupní rádce pro výběr správné LED trubice

Uvažujete o výměně staré zářivky nebo plánujete instalaci nového osvětlení?
Pak je nejvhodnější variantou možnost nákupu LED trubice. Oproti klasickým zářivkám jsou LED svítidla ekonomičtější i ekologičtější, neboť vydrží svítit mnohem déle než zářivky plněné plynem. Jak vybrat správnou LED trubici a po čem se dívat?

Nesporné výhody LED trubic

Snad každý zná ten nepříjemný pocit blikající zářivky, otravný bzukot a její pomalejší nabíhání do plného výkonu. S LED trubicemi vás žádná podobná obtíž nečeká. Při nákupu kvalitních LED svítidel je téměř jisté, že LED zářivkové svítidlo bude sloužit perfektně a dlouho. Vždy se přitom vyplatí investovat do produktů ověřené kvality.

Hranolový panel nejen do kuchyně

Máte v kuchyni nad pracovní deskou i úložný prostor? Pak je dosti pravděpodobné, že si při přípravě surovin na vaření svítíte právě hranolovým panelem. Hranolové panely jsou často vybaveny zdrojem světla s reflektorem na vrchní straně, který odráží světlo dolů a poskytuje dostatečný světelný výkon v širokém vyzařovacím úhlu.

 

Jelikož se však jedná o často používané svítidlo, dříve nebo později se zdroj světla nebo jiná součást unaví a světlo začne blikat nebo přestane svítit úplně. Ačkoliv nejsou LED svítidla nezničitelná, mají mnohem větší výdrž a zvládnou znatelně více cyklů.

Na teplotě světla záleží

Špatně zvolená teplota světla vyzařovaného z LED svítidel může potrápit. Úplně jiné světlo je vhodné pro večerní svícení v pohodlí domova a jiné světlo se hodí do kanceláře. Teplota světla na člověka působí a pokud zvolíte domů příliš studené světlo (vysoká hodnota v jednotkách Kelvina) na večerní svícení, bude se vám hůře usínat kvůli negativnímu vlivu světla v modrém spektru na váš cirkadiánní rytmus. I svítidlo s vysokým světelným tokem může být večer příjemné, pokud zvolíte vhodnou teplotu.

Osvětlení v potravinářství

 

I v potravinářství si LED trubice našly své uplatnění a opět nabízí výhody s LED technologií spojené. Kromě upravené barvy světla přináší znatelnou ekonomickou úsporu. S pomocí LED zářivek lze atraktivně prezentovat chléb, zeleninu, maso i mořské plody.

 

To však není vše, neboť adekvátně upravené LED zářivkové svítidlo se dá s úspěchem použít i pro osvětlení rostoucích rostlin. Je obzvláště vhodné pro přípravu sazeniček.

Moderní alternativa pro stará zářivková svítidla

Výrobci LED zářivek jdou zákazníkům vstříc a proto lze běžně zakoupit všechny standardní rozměry známé z dřívějška. Asi nejrozšířenější led zářivka 120 cm je základem, samozřejmostí je i dostupná náhrada za zářivkové těleso 150 cm a zářivky v délce 60 cm, 90 cm a 150 cm. Dostupné jsou varianty pro patice typu T8 i modernější T5.

Instalace LED zářivek

Elektronika klasických zářivek se liší. U zářivek s modernějším elektronickým předřadníkem se předřadník vynechává a je nahrazen LED driverem. U klasických elektromagnetických předřadníků se nahrazuje starý startér za LED startér. Moderní LED trubice určené pro elektronické předřadníky (označené jako HF) stačí jednoduše vyměnit.

 

Při zásahu do elektrických zařízení vždy dbejte na pravidla s činností spojená a obraťte se na profesionály, případě si pořiďte moderní uchycení na LED trubici kompatibilní se zvoleným modelem zdroje světla, což je důležité. Proč? Starší svítidla jsou uzpůsobena pro klasické lineární zářivky, zatímco LED zářivky mohou svítit jinak a tudíž se může snížit kvalita osvětlení. Výrobci LED to vědí a proto nabízejí trubice s difuzním a matným krytem, který světlo z diod více rozprostře.

Ekonomický nákup LED zářivek

Když už má dojít na kompletní výměnu svítidel nebo vybavení interiéru či exteriéru LED svítidly, pak je rozhodně dobrý nápad porozhlédnout se po dodavateli s nejlepším možným poměrem ceny a výkonu. Autorizovaní distributoři LED zářivek a dalších typů svítidel mají mnohdy k dispozici LED za skvělé ceny při nákupu zvýhodněných balení. Za vysoce kvalitní LED trubice jsou považovány trubice s čipy typu SMD značky Samsung.

Na co při nákupu pamatovat?

  • Spočítejte si, zda se nákup vyplatí
  • Hledejte co nejširší vyzařovací úhel
  • Hledejte co nejvyšší světelný tok
  • Pokud se chystáte LED uplatnit v průmyslu, obchodech a podobně, pamatujte na regulace od krajské hygienické stanice, prohlášení o shodě i plány údržby
  • Nakupujte ověřené produkty od ověřených prodejců