Kam se hodí LED svítidla a jak zvážit jejich koupi?

Obývačka

LED žárovky v poslední době zažívají nebývalý boom a stávají se základem každého domácího i průmyslového osvětlení. Ve srovnání s klasickými žárovkami se totiž pyšní daleko delší životností a nižšími provozními náklady.

Možná ale pochybujete, zda neexistují prostory, kam moderní svítidla zkrátka nepatří? Na rozdíl od klasických vláknových světel jsou přeci příliš studená, blikají a dráždí zrak. V současné době již technologie pokročila natolik, že dřívější argumenty postupně ztratily zvuk.

Studené světlo do kuchyně a koupelny

Prvními místy v domácnosti, kde se novodobé osvětlení prosadilo, byly kuchyň a koupelna. Chladné LED osvětlení kuchyně umožňuje vidět potraviny takové, jaké jsou. Nezřídka se totiž stávalo, že jsme vlivem teplého světla klasických žárovek přehlédli plíseň nebo hnilobu na potravinách.

Hranol  

Nástup LED osvětlení v koupelnách byl veden jejich přirozeným charakterem. Kombinace kachliček, dlažby, vody a studeného světla k sobě zkrátka ladí lépe. Široká nabídka dostupných zářivek i bodových světel navíc napomáhá dodat této místnosti jistý punc luxusu.

bathroom-strip-lights

I chodba potřebuje prozářit!

Provádíte rekonstrukci chodeb a hledáte jiná řešení osvětlení? Zajímavá varianta spočívá v LED panelech, montovaných na strop nebo zeď. Na rozdíl od klasických lustrů zbytečně nečouhají do prostoru místnosti zbytečně na sebe neupozorňují. Stačí několik silnějších zářivek a máte dostatek světla i v ponurých prostorách.

560-3_led-panel-18w--ctvercovy--1500lm-barva-svetla-studena-bila

Nechali jste si snížit stropy SDK podhledy? Zvažte pořízení speciálních pohledových LED panelů uzpůsobených pro zapuštění do sádrokartonu. Dokonale splynou se stropem, a že se jedná o světlo poznáte prakticky až po stisknutí vypínače.

Děti rozdíl nepoznají!

Dnes se nemusíte bát zařídit ani LED osvětlení dětského pokoje. Široká škála teplých odstínů zapříčiní, že rozdíl mezi běžnou vláknovou žárovkou a moderním svítidlem nepoznáte ani vy ani vaše děti. Světlo se ke všemu nenahřívá, takže nehrozí popálení, pokud se jej náhodou dotkne nenechavá ručka malé ratolesti. Třešničkou na dortu potom představují LED světla na čtení vyvedená v motivech oblíbených dětských hrdinů. Lampičky na čtení mohou být i bezdrátové a tak se dá číst opravdu všude.

stolna

I venku je světla zapotřebí!

Majitelé rodinných domků musí přemýšlet i nad dostatečným osvětlením venkovních prostranství. Radujete se z nově vybudované oázy klidu v podobě skalky s jezírkem? Proč sem neumístit LED reflektor, aby hladinu jemně osvětloval i v nočních hodinách? Večerní posezení nad sklenkou dobrého vína rázem získá neopakovatelnou atmosféru.

reflektory

Jestliže se vracíte domů za tmy, oceníte dostatek světla v garáži. Osvětlení v těchto místech může být řešeno prostřednictvím LED pásků nebo trubic. Díky svým drobným rozměrům představují ideální náhradu za starší druh T8.

Osvětlení ulic i pracovišť

Moderní osvětlení ale zdaleka nenachází uplatnění jen v domácnosti. Jaká si myslíte, že se dnes užívá technologie při zavádění moderních pouličních systémů? Několikanásobně delší životnost LED světel veřejného osvětlení snižuje nároky na pravidelnou údržbu a výměnu, čímž šetří veřejné rozpočty.

LED 4

Pracujete na stavbách nebo vykopávkách? Pracovní LED světlo je v tom případě vašim neodmyslitelným společníkem. S modely odolnými vůči prachu, vodě nebo extrémním teplotám se nemusíte bát vydat ani na prohlídku zatopených dolů.

Pozor na správný výběr!

Již výše jsme zmínili teplotu světla jako jeden ze základních parametrů. Teplejší svit uklidňuje, a proto se hodí do dětských pokojů, obýváků nebo ložnic. Zato chladný odstín umožňuje vidět věci přesně takové, jaké jsou. A to potřebujeme hlavně na chodbách, v koupelně či kuchyni.

Pozor si dávejte na volbu optimálního typu patice. Nejběžnější patice E27 se využívá u stropních svítidel a lustrů. Menší patice E14 se objevuje v digestořích, lampách či nočních světlech. Za zmínku pak stojí ještě varianty GU10 nebo MR16, jež se hojně vyskytují u bodových světel. Různých druhů patic je ovšem mnohem více, proto si vše před návštěvou obchodu ověřte.

Ekonomii provozu LED světel zásadně napomáhá možnost stmívání. Regulace toku světla podle potřeby patří k základním stavebním kamenům chytré domácnosti 21. století. Vždyť k čemu vám je mocný svit lustru, když potřebujete jen trochu světla ke čtení knihy před spaním?