Bezpečnost nade vše aneb Pracovní a výstražná LED světla

dan-cook-Qdbzh5KJWTo-unsplash

Bezpečnosti při práci není nikdy dost. Většina závažnějších úrazů je v dnešní době způsobena nepozorností nebo zanedbáním bezpečnostních předpisů. Zdaleka největší hrozbu potom představuje práce ve špatných světelných podmínkách způsobených počasím nebo tmou. Každý z nás by se proto měl pokusit tato rizika omezit na nejnižší možnou míru.

Pracujete často dlouho do noci v mlhách a plískanicích? Usedáte pravidelně za volant a korzujete nezpevněné, nepřehledné či zjevně nebezpečné úseky silnic? V těchto a podobných případech rozhodně stojí za zvážení investice do kvalitních pracovních a výstražných LED světel, s jejichž pomocí bude vaše jízda mnohem klidnější.

Dostatečné osvětlení = úspěšné dosažení cílové destinace

jason-edwards-SH5AC4ATqZQ-unsplash

Ať už pracujete na stavbě s jeřábem nebo končí vaše osmnáctihodinová směna za volantem traktoru v době, kdy slunce již dávno zapadlo, vždy musíte být vidět. Bohužel se mnohdy stává, že standardní světla, jimiž jsou stroje osazeny v továrnách, nedostačují. Často bývají bohužel navrženy pouze jako doplněk dalších světelných zdrojů jako jsou pouliční lampy nebo reflektory. Právě v těchto případech se investice do speciálních pracovních světel jistě vyplatí.

LED pracovní světla vydávají záření o síle nad hranicí 3 000 lumenů, což odpovídá více než třem klasickým stowattovým žárovkám. Jejich prostřednictvím zvýšíte svůj dohled o několik stovek metrů a nemusíte se bát, že byste snad někoho na své trase přehlédli a zapříčinili katastrofu. Osvětlení se samozřejmě pyšní krytím IP67 zajišťujícím plnou odolnost proti působení vody i prachu. Tedy za předpokladu, že s traktorem nebo buginou nezatoužíte prozkoumat dno rybníku. Samozřejmostí je, pro LED světla typická, dlouhá životnost pohybující se okolo 30 000 hodin.

vojtech-petr-H4wO_IWVBtc-unsplash

Nedostačuje vám jediný reflektor a chcete být vidět doslova ze všech stran? Poohlédněte se v nabídce setů LED pracovních světel a zvolte optimální poměr mezi počtem a kvalitou. Životnost se většinou od samostatně prodávaných modelů nijak neliší. Jediný výraznější rozdíl spočívá v nižší svítivosti, která dosahuje hodnot nad 2 000 lm. Slabší síla světla je v tomto případě ospravedlněna větším počtem samostatných zdrojů.

Výstražná světla pro všechny případy

S výstražnými majáky si obvykle spojujeme bezpečnostní nebo záchranné složky. Škála vozidel, která jimi mohou být vybavena, je ale v praxi mnohem širší. Kompletní výčet lze dohledat ve vyhlášce č. 341, obecně se jedná o traktory, vozidla vykonávající práci za jízdy a stroje, jež svou hmotností přesahují zákony stanovené limity.

Najíždíte s vozidlem odpovídajícím výše uvedenému často na silnice všech tříd? Potom pořízením LED výstražného majáku nic nezkazíte. V noci či mlze se každý ochranný prvek navíc hodí, zvláště pokud musíte svou činnost vykonávat mimo vozidlo. S majákem na střeše se samozřejmě pojí i výhody vyplývající z nadřazení výstražných světel většině běžných předpisů včetně semaforů. I tak ale nezapomínejte během jízdy hlavně na zdravý rozum a střízlivý odhad.

16253_16253-2-led-stresni-vystrazne-svetlo-majak-20w-12-24v-oranzove

Možná si teď někteří pohrávají s myšlenkou, že by si výstražným majákem trochu pomohli z každodenního utrpení v kolonách? V tom případě je ale zapotřebí se připravit, že případná kontrola policejní hlídky povede k pokutě.

Bezpečnosti není nikdy dost

Nabídka kvalitních LED pracovních a výstražných světel pomáhá výrazně usnadnit jak pracovní, tak osobní život. Takřka dennodenně se dostáváme do situací, kde nám pohodlnou jízdu komplikuje špatná viditelnost či překážky na silnici. Za pomocí dostatečného osvětlení ovšem výrazně stoupají šance, že je spatříte a úspěšně se jim vyhnete. A to za ty peníze jistě stojí.